Jan Buys Blog

Jan Buys Blog

In Nicaragua

Aan de LekdijkPosted by Jan Buys 17 Dec, 2012 00:34:30
Eind november klommen we in het vliegtuig om mijn zus en zwager te bezoeken, die in Nicaragua wonen en werken. En natuurlijk Nicaragua zelf te verkennen.... Voor mij zelf was dit een weerzien na een eerder bezoek in 1989/1990, voor Djessie de eerste eer tropen buiten Suriname.

Het waren twee prachtige weken, met als uitvalsbasis het 'optrekje' waar mijn zus en zwager mogen bivakkeren. Nicaragua is een prachtig maar wel behoorlijk arm land. Dat wil zeggen: een zeer groot deel van de bevolking leeft onder zeer eenvoudige omstandigheden en een zeer beperkt deel leeft in overvloed. En dat alles in de context van een prachtig landschap, al er natuurlijk ook allerlei 'vieze plekken' zijn, vooral de bermen van grote wegen rond de grote steden en de steden zelf: enorm veel vuil. Vergeleken met het eerdere bezoek is er best wel wat verbeterd, in die zin dat er dus iets minder te verbeteren is. Niet dat de Nicaraguanen daardoor een lijdend volk zijn. Integendeel. In het overgrote deel van de gevallen zijn Nicaraguanen opgewekt, aardig en behulpzaam, trots en lijken ze gelukkig te zijn met de eenvoudige omstandigheden. Natuurlijk zouden ze wel meer welvaart willen.

Afijn, als rijke westerling kun je daar prima tussendoor van het land en zijn mensen genieten. Zie een verslag in beeld .