Jan Buys Blog

Jan Buys Blog

Veehouderij in Brabant

werkPosted by Jan Buys 11 Feb, 2013 21:16:35
Vorige week, die vòòr carnaval, heeft (bijna) tout Brabant dat wat met het bedrijfsmatig houden van beesten van doen heeft zich gebogen over hoe het nu verder moet met de veehouderij in Brabant. We hebben het al niet meer over intensieve en gewone veehouderij: dat verschil is tegenwoordig vooral theoretisch. Plaats van handeling was het voormalige jongensinternaat (nu bepaald niet spartaans en je hoeft niet bang te zijn dat je een kwaadaardige priester in de gang tegen komt) de Ruwenberg in Michielsgestel en niet in Parma, na alle gedoe daarom heen. Zie hier voor de achtergrond en documenten. Voor de twitteraars: #zv2020 geeft ook een aardig beeld, vooral als je van oud naar jong leest.
Vertrekpunt voor de discussie was de stelling, die Provinciale Staten al eerder betrokken in het koersdocument Stad en Platteland, dat veehouderij van belang is van Brabant maar om dat zo te kunnen houden de veehouderij een aanzienlijke transformatie moet ondergaan naar een duurzame sector die het niet meer heeft van het in bulk omzetten van soja in vlees en stront (mijn formulering, niet die van PS). En wat betekent dat in het beleid van vandaag, morgen en volgend jaar?
Met de wrijving die er bij zo'n breed gesprek hoort ontstond er een slotverklaring, dus een gezamenlijk statement van de aanwezige partijen. Rode lijn hierin is dat iedere ontwikkeling in de veehouderij richting duurzaamheid moet gaan en dat de veestapel in Brabant en in het bijzonder in de Peel in omvang terug moet. De ambitie is dat Brabant daarmee (wederom) trendsettend is, het Brabantse Model. Overigens was er meteen na de afsluitende persconferentie gedoe over een paar woordjes in die verklaring, wat na een halve dag de spreekwoordelijke storm in een borrelglas bleek te zijn. Kortom: een werkconferenite met alles erop en er aan.
Duurzaamheid gaan we proberen te vertalen naar een maatlat of liever zorgvuldigheidsscore, ik mag met enkele collega's en onze partners mijn tanden vooral daar in zetten.


De komende weken nemen eerst Gedeputeerde Staten (half februari) en daarna Provinciale Staten (eind maart) besluiten over de concrete vertaling naar het Brabantse beleid.