Jan Buys Blog

Jan Buys Blog

Doden katten wezels?

Beesten en plantenPosted by Jan Buys 21 Sep, 2014 22:40:01
Als bewoner van het buitengebied met twee katten krijgen we een selectieve steekproef langs van wat er zoal aan kleine zoogdieren in onze omgeving zit. Hoofdzakelijk veldmuizen, dit jaar ook regelmatig woelratten (waaronder melanistische) en af en toe konijnen, ratten en zo meer. Maar zouden onze katten ook in staat zijn wezels te doden?

Begin juli vond ik een verse dode wezel op onze oprit. Dit dier had een beet in de linker flank, met twee afdrukken van hoektanden die uitstekend van een kat kunnen zijn. Zie de foto's: het hele dier, de beet en de kop.

Ik heb het beestje gefotografeerd en begraven op een plek waar ik later het schedeltje kan terugvinden, de waarneming geregistreerd en het daar bij gelaten.....

Vanochtend (21 september) vond ik weer een dode wezel, dit keer in de voortuin en ik schat tenminste een dag of vijf dood, de maden waren al met hun werk bezig. Het lijkt erop dat deze wezel op dezelfde manier is doorgebeten, tenminste als je er van uit gaat dat bij die wond de ontbinding het snelst gaat. Zie de foto's: het hele dier en de kop (geen frisse foto's!)

Gezien beide vindplekken liggen onze katten erg voor de hand als dader. Maar wezels zijn bepaald niet voor de poes, het zijn pittige rovers, zeker gezien hun grootte. En onze katten lopen puntgaaf (en poeslief) rond, die hebben geen schrammetje opgelopen bij het eventuele gevecht. Opmerkelijk.

Ik ben heel benieuwd naar ervaringen van anderen met dit fenomeen....


PS 1. Het is bekend dat het niet echt goed gaat met de kleine rovertjes als de wezel. In de tien jaar dat we hier wonen heb ik in de directe omgeving tot deze twee er maar drie keer een gezien, dus het lijkt erop dat er meer zijn....

PS 2: met tien jaar kattenprooien wordt het tijd voor een artikeltje. Goed voornemen voor de winter.