Jan Buys Blog

Jan Buys Blog

Veehouderij in Brabant

werkPosted by Jan Buys 09 Feb, 2014 22:49:48
Zo, al vijf maanden niet aan bloggen toegekomen en dat heeft heel veel te maken met het onderwerp van deze blog: het veehouderijbeleid in Brabant.

in mijn vorige blog over dit onderwerp (al weer bijna een jaar geleden) meldde ik al dat mijn rol lag bij het de wereld in krijgen van de Brabantse Zorgvuldigheidsscore Veehouderij. Nou dan heb je je handen vol... Nadat we een eerste versie vrij gegeven hadden (om er een steekproef mee uit te voeren) ging het los in de publiciteit en politiek. Toen we eenmaal een volgende bijgestelde versie gemaakt hadden, dankbaar gebruik makend van alle gevraagd en ongevraagd meedenken, begon het te landen. Zozeer zelfs dat er nu weinig discussie meer over is, over een dikke week stellen GS de eerste versie vast, komende dagen nog enkele kleinere punten oplossen en dan kunnen veehouders er mee aan de slag. Overigens als je de NVV moet geloven helpen we hier de veehouderij mee om zeep, maar dat is toch vooral de angst voor het nieuwe.

In het najaar kwamen daar de discussie over melkveehouderij en de aanpak van de overlast in de Peel en de Kempen bij. Dat heeft heel wat late uurtjes gekost, maar eind januari kwam er een akkoord, dat meteen al broos bleek. Afgelopen vrijdag stelden provinciale staten in een debat avn 14 uur het gehele beleid vast. Zie hier voor een goed verslag (vooral het filmpje). Of kijk op twitter via #zv2020 of #psbrabant.
Burgers en milieugroepen zullen weinig tevreden zijn met de genomen besluiten. De aanpak van de overlast is bij de gemeenten neergelegd (waar het ook hoort overigens), maar de resultaten uit het verleden geven weinig hoop voor de toekomst, ook al zijn er goede voorbeelden als Oirschot en Reusel De Mierden. Het beeld van de besluitvorming was toch weer: de boeren hebben de beste lobby.

Onderstaande foto (van mijn hand) is onderhand het beeldmerk van de hele discussie geworden.......

Landelijk gebied


Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.