Jan Buys Blog

Jan Buys Blog

Doden katten wezels?

Beesten en plantenPosted by Jan Buys 21 Sep, 2014 22:40:01
Als bewoner van het buitengebied met twee katten krijgen we een selectieve steekproef langs van wat er zoal aan kleine zoogdieren in onze omgeving zit. Hoofdzakelijk veldmuizen, dit jaar ook regelmatig woelratten (waaronder melanistische) en af en toe konijnen, ratten en zo meer. Maar zouden onze katten ook in staat zijn wezels te doden?

Begin juli vond ik een verse dode wezel op onze oprit. Dit dier had een beet in de linker flank, met twee afdrukken van hoektanden die uitstekend van een kat kunnen zijn. Zie de foto's: het hele dier, de beet en de kop.

Ik heb het beestje gefotografeerd en begraven op een plek waar ik later het schedeltje kan terugvinden, de waarneming geregistreerd en het daar bij gelaten.....

Vanochtend (21 september) vond ik weer een dode wezel, dit keer in de voortuin en ik schat tenminste een dag of vijf dood, de maden waren al met hun werk bezig. Het lijkt erop dat deze wezel op dezelfde manier is doorgebeten, tenminste als je er van uit gaat dat bij die wond de ontbinding het snelst gaat. Zie de foto's: het hele dier en de kop (geen frisse foto's!)

Gezien beide vindplekken liggen onze katten erg voor de hand als dader. Maar wezels zijn bepaald niet voor de poes, het zijn pittige rovers, zeker gezien hun grootte. En onze katten lopen puntgaaf (en poeslief) rond, die hebben geen schrammetje opgelopen bij het eventuele gevecht. Opmerkelijk.

Ik ben heel benieuwd naar ervaringen van anderen met dit fenomeen....


PS 1. Het is bekend dat het niet echt goed gaat met de kleine rovertjes als de wezel. In de tien jaar dat we hier wonen heb ik in de directe omgeving tot deze twee er maar drie keer een gezien, dus het lijkt erop dat er meer zijn....

PS 2: met tien jaar kattenprooien wordt het tijd voor een artikeltje. Goed voornemen voor de winter.


Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Jan Buys 03 Oct, 2014 22:03:39

Interessante hypothese: veel muizen -> snelle toename aantal wezels -> veel jonge (onervaren) wezels -> grotere pakkans door katten. Als ik naar het gebit kijk (zie foto van de kop) kunnen dit heel goed jonge dier zijn, het is een 'gebit waar een tandarts trots op is'.....

Posted by Draak 03 Oct, 2014 09:39:10

Vroeger , pff is al zo'n 30 jaar geleden, kwam onze geboren boerderijkat ook soms met een (jong?) wezeltje thuis.
Dat katten heel soms ook een (jonge) hermelijn pakken ken ik wel de verhalen.
Maar soms helpt antibiotica wel, maar zelf denk ik dat zeker wezels sterven aan het op hol slaan van het hartje (stres) , dit misschien al tijdens de jacht dat de kat achter ze aanzit.Maar we hebben toch enkele die "gepakt" waren door een kat kunnen redden en later dus ook weer uit kunnen zetten.
Maar ik denk wel dat het vaak de jonge dieren zijn van datzelfde jaar die een kat tepakken neemt/ kan nemen.

mvg, Draak

Posted by Bregtje 01 Oct, 2014 22:17:34

toch wel bijzonder, want je zou toch denken dat wezels veel sneller zijn (in reacties, in alles), dan katten en ook niet vaak bereikbaar zijn voor katten, aangezien ze vooral onder beschutting of in muizen gangen etc lopen.

Voor wie een levend kattenslachtoffer vind en er iets mee (voor) wil doen: antibiotica laten geven vanwege bacteriën die de kat zijn slachtoffer toedient, wat na een paar dagen alsnog verzwakking en dood veroorzaakt.

ik vind het een erg leuke vraag, wellicht horen we er meer van. De opmerking van Vilmar over hoge muizenstand en daardoor wellicht hoge wezelstand lijkt me erg reeël.
Wezel reageert immers direct op voedselaanbod vanwege snelle voortplanting (vroege vrouwtjes kunnen hetzelfde jaar nog baren, en wezels kunnen meer nesten per jaar hebben) tegenover de hermelijn die het volgende jaar pas nakomelingen krijgt en maar 1 nestje per jaar heeft.

Ik hoop als lid van de werkgroep kleine marterachtigen maar dat iedereen zijn waarnemingen in telmee / waarneming heeft gezet tbv de NDFF en dus het verspreidingsbeeld van de soort!

Posted by Jan Buys 22 Sep, 2014 22:27:42

Dank voor alle reacties. Mijn vraag was in eerste instantie vooral natuurwetenschappelijk: kunnen katten wezels doden. Het antwoord is dus overtuigend ja. Vilmar Dijkstra voegde daar nog aan toe via de mail: "In een Zoogdier van ergens eind jaren 90 of begin van het millennium heb ik een overzicht gegeven van vangsten van kleine marterachtigen door katten. Dan kun je wat je binnenkrijgt een beetje in perspectief zetten. Zou zo maar kunnen dat er dit jaar meer wezels zijn vanwege hogere muizenstand. Groet, Vilmar"

Ik ben niet van het erg vinden dat katten een prooi pakken. Heel simpel als je katten houdt, houd je ze niet binnen (dat is mishandeling) en accepteer je dat ze meer eten dan de brokjes uit pak of blik. De beleving bij de prooien is natuurlijk wel verschillend: we zijn blij als ze de woelratten in onze moestuin pakken en ik ben minder blij, maar wel geïntrigeerd, als ze met een prooi als wezel aan komen zetten.

Posted by Merijn van den Hoogenhoff 22 Sep, 2014 18:58:51

In de afgelopen 4 jaar heb ik in totaal 3 wezels in handen gekregen waarvan ik weet dat ze door katten zijn dood gebeten. En dat zijn dus alleen de exemplaren die thuis gebracht zijn.

Posted by Toka 22 Sep, 2014 12:42:54

Onze katten zijn ondanks duizenden jaren nog steeds jagers die hun instinct volgen.Omdat ze beter uitgerust zijn met dodelijke wapens moeten de kleinere marterachtigen het onderspit delven. Ik heb zelfs al een kat met dode hermelijn gezien. Mijn grootvader, een gepensioneerd landbouwer vertelde ooit dat hij een grote kater had gekend die zelfs de fissen (=dialect voor bunzing) doodde . Iets wat door de boeren toen werd gewaardeerd omdat marterachtigen als ongedierte werden bekeken. Gelukkig zijn de tijden veranderd.

Posted by Renée van Assema 22 Sep, 2014 11:38:50

Aantal jaren geleden kwam de kat van onze buren met een wezel thuis. Verrassend om te merken dat dit kleine zoogdiertje zich in/om woonwijken ophoud. Wel jammer dat ze het slachtoffer worden van huiskatten.

Posted by Hillie Waning Vos 22 Sep, 2014 09:30:31

Inderdaad komen katten nog weleens met dode wezeltjes aan zetten en af en toe nog met wat levende wezeltjes. Het laatste slachtoffer was gebracht door iemand die zijn kat ook met een wezeltje aan kwam zetten en het beestje nog kon redden. Doch door stress en beet die toch de dood tot het gevolg had. Er is bekend dat in Australië een kat met 60 prooien per dag aan kwam zetten. Een goede maatregel zou zijn een bel doch het helpt niet altijd. Een betere maatregel is de kat binnen of aan de lange lijn achter uw huis of zodanig afschermen dat deze niet de natuur in kan struinen. Het is wat u zelf wilt. Ook in de natuur ligt de dood altijd op de loer en niet altijd door de kat. Alleen de sterksten en slimsten overleven het

Posted by Arno 22 Sep, 2014 09:09:08

Een kattenbelletje zou wellicht uitkomst bieden..