Jan Buys Blog

Jan Buys Blog

Vleermuizen op Limburgse kerken

Beesten en plantenPosted by Jan Buys 28 Sep, 2014 22:41:51
Al weer heel lang tellen we met een groepje mensen de vleermuizen die op de zolders en in torens van Limburgse kerken zitten (en een enkel landhuis). Doel is primair het wel en wee te volgen van de grijze grootoorvleermuis. Een soort die in Nederland de noordgrens van haar verspreidingsgebied bereikt (Limburg, Brabant, Zeeland). Nou daar gaat het goed mee. De aantallen nemen gestaag toe met dit jaar weer eens een record. Bij de tellingen zien we ook de gewone of bruine grootoorvleermuis, die meer algemeen is en die je in het hele land kunt vinden, op kerkzolders maar ook in holle bomen. Ook die waren dit jaar goed vertegenwoordigd, met als klappers de kerken in Ell en Swartbroek. Die liggen vlak bij elkaar en op korte afstand van het dal van de Tungelroyse Beek en het gebied de Krang. Kennelijk erg aantrekkelijk voor de bruine grootoortjes, in iedere kerk zat er een groep van 50!
Vorig jaar hebben twee studenten een aantal kerken waar we tot voor kort nooit kwamen bekeken op de aanwezigheid van vleermuizen. Dankzij dit voorwerk wisten we dat het zin had om een aantal kerken er bij te gaan pakken (Tungelroy, Stramproy, Neeritter en Thorn), met succes, de nodige grijze grootoortjes!
Meer noordelijk in Limburg waren de aantallen gewoontjes.

Met dank aan Paul, Neeltje, Bernadette, Martijn en Martijn.

Grijze grootoorvleermuizen op de kerkzolder van Ell
Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Marcel Schillemans 05 Oct, 2014 10:35:29

Leuk stuk, Jan. En gelukkig dat de aantallen -weer- relatief hoog zijn!

Met vriendelijke groet,
Marcel